0

De trein-tram man

Posted by saskia satter on June 14, 2016 in Saskialand |

Zoals sommigen onder jullie misschien weten, wordt er in Saskialand elke werkdag gebruik gemaakt van het openbaar vervoer. Dat dit niet altijd met evenveel plezier gebeurt, is voor sommigen onder jullie ook geen geheim meer. Maar da’s een ander verhaal 🙂

Wat wel fascinerend is aan het openbaar vervoer, is dat je heel veel mensen ziet. En ook heel vaak dezelfde mensen.
Zo was er die man die elke ochtend samen met mij op perron 9 op de alweer vertraagde trein stond te wachten. Een ietwat oudere man, ik schat hem ergens om en bij de zestig. Altijd netjes gekleed. Kort grijs haar en goed onderhouden korte grijze baard. Een lederen aktetas stevig in zijn hand geklemd.
Er ontstond een band tussen ons. We herkenden elkaar. We begroetten elkaar telkens met een vriendelijke hoofdknik. Niks meer, niks minder. Niet eens een gesproken groet, alleen die wederzijdse knik-knik. We voelden ons verbonden in ons treinreizen. Ik  heb hem al een hele tijd niet meer gezien. En dan begin je je onbewust toch af te vragen hoe dat komt. Zou hij een hele lange vakantie genomen hebben? Een werkonderbreking? Zou hij ziek zijn? Zou hij met pensioen zijn? Je maakt je toch wat zorgen, zo zonder dat je het zelf beseft.

En dan is er nog die andere man. Die man die elke avond op mijn trein stapt in Brussel-Centraal. Dat hij daar opstapt, weet ik met zekerheid uit de post-aanslag periode waarin ik de metro niet meer durfde nemen in Brussel. Toen ging ik te voet van Brussel-Centraal naar kantoor en terug. ‘s Ochtends de 152 trappen op, ‘s avonds de 152 trappen af, en dan door het vals plat park. ‘s Ochtends bergop, ‘s avonds bergaf. #ofwahaddenagedacht 🙂 Ondertussen neem ik de metro opnieuw. Die trappen zouden daar wel eens voor iets kunnen tussen zitten…
Maar ik dwaal af. Terug naar die man. Ik gok dat ie ergens rond de vijftig zit, hij is zo’n type waar je niet meteen een leeftijd kan opplakken. Misschien is hij wel een pak jonger, of veel ouder. Altijd dezelfde jas en een donkere broek. Verzorgd, maar niet zo verzorgd als die andere man waar ik het daarnet over had. Ik heb uiteraard geen idee wat hij doet als werk maar ik moet altijd aan “De Collega’s” denken als ik hem zie. Volgens mij werkt ie op één of ander stoffig ministerie. Misschien ook niet natuurlijk. Misschien heeft ie wel een hele hippe job en heeft ie gewoon zijn ietwat sullige uitstraling een beetje tegen.
Die man stapt dus elke avond op dezelfde trein. En dat weet ik met zekerheid omdat ik hem in die post-aanslag periode op het perron zag in Brussel-Centraal. En hij zag mij ook.
Meer nog, we stappen allebei af in Antwerpen-Centraal. En nog meer, we nemen allebei dezelfde tram. Om het helemaal af te maken, we stappen dan ook nog eens aan dezelfde halte af én wandelen dezelfde route naar huis. Onze wegen scheiden pas bij de laatste zijstraat voor ik mijn stulpje bereik. Hij gaat daar linksaf, ik ga rechtdoor. We wonen dus echt vlakbij elkaar.
En toch… met deze man heb ik geen band. Hij blokt dat overduidelijk af. Ik heb eens een keer of twee geprobeerd hem te begroeten met een vriendelijke hoofdknik, maar hij negeert me compleet.
Soms denk ik wel eens dat ie bang van me is. Of dat hij me helemaal niet leuk vindt. Of dat hij gewoon een rare man is.
Waarom? Hij draait zich om zodra hij me ziet komen, hij gaat zelf ergens anders staan wanneer ik per ongeluk toch eens te dicht in zijn buurt kom (niet bewust, maar in de metromassa kies je zelf niet altijd waar je terecht komt, geloof me). En zodra we bij “onze” halte afstappen, zorgt ie er altijd voor dat ik voor hem loop. Hij houdt bewust in zodat ik hem wel voorbij moet. Heel raar. Zou hij denken dat ik hem stalk? Dat ik hem zou volgen naar waar hij woont? In het begin dacht ik dat hij mij wilde stalken. Daarom keek ik regelmatig achterom (heel subtiel uiteraard, zo ben ik wel 🙂 ) en daarom weet ik dat hij ietsje eerder afslaat dan ik. En ja, dat heb ik meermaals gecheckt, op verschillende dagen. Een meisje kan niet zeker genoeg zijn!
Met deze trein-tram man deel ik dus dagelijks zowel trein- als tramleed. En toch is er geen connectie. Je zou nochtans denken dat gedeelde smart halve smart is, maar nee hoor. Om één of andere reden klikken we niet. En daarom knikken we niet.

Tot een volgende keer!

1

Hoekje

Posted by saskia satter on April 3, 2016 in Saskialand |

Ken je dat gevoel? Dat gevoel van wonen in een drieslaapkamerappartement en toch te weinig plaats hebben?
Dat gevoel had ik al een heel tijdje hier in Saskialand. Zeker als de pluskids er zijn, en/of de pluskleinzoon, is er te weinig plaats. Slaapkamer is 1 slaapkamer, slaapkamer 2 is “den bureau” maar daar zit voornamelijk vriendlief op de PC te tokkelen en slaapkamer 3 is omgebouwd tot kinderkamer/logeerkamer.

Stelt u zich even voor: zowel vriendlief, plusdochter, pluszoon en pluskleinzoon zijn aanwezig in Saskialand. En uiteraard ikzelf ook.
Een mens zou denken: plaats genoeg! Toch?
Nee dus.
De kinderkamer/logeerkamer ligt vol koffers, kleding op de grond, speelgoed, enz. U weet hoe dat gaat.
Plusdochter kijkt naar de triljoenste aflevering van “Say Yes to the Dress” in de woonkamer. Pluszoon en pluskleinzoon hebben beslag gelegd op de TV in de slaapkamer waar Spiderman en de Hulk het beste van zichzelf laten zien. Vriendlief zit in “den bureau” voor zijn PC te supporteren voor één of andere voetbalploeg.
En daar sta ik dan.
Ik hoef helemaal niet te weten op welke bruidsjurk Randy deze keer commissie krijgt. En wie de sterkste superheld is, interesseert me stiekem ook niet echt.
Eigenlijk wil ik dan gewoon tijd voor mezelf. Eventjes maar. Iedereen is gezond, gelukkig en bezig met zijn/haar ding. Dus waarom ik niet?
Je kan wel eens een bad nemen, wat zitten lezen in ‘t toilet,… maar dan zijn je opties om eventjes me-time te hebben wel op eigenlijk. Want dames, geef me maar eens ongelijk als ik zeg dat afwassen niet telt als quality time voor jezelf !

Een paar weken geleden was ik bezoek bij één van mijn dierbaarste vriendinnen.
“Kom,” zei ze. “We gaan in mijn hobbykamer zitten, gezellig!”
Ik volgde haar de trap op en ze loodste me naar de kamer die tot voor kort de slaapkamer van haar zoon was. Zoonlief – ondertussen bijna 17 en een kop groter dan ik maar voor mij zal hij altijd mijn klein lief schattig knuffeltje blijven – was ‘verhuisd’ naar de zolderverdieping van hun huis waar hij zowaar een bijna-appartement voor zichzelf heeft. Good for him !
In ieder geval, terug naar de hobbykamer van mijn vriendin.
Een hele kamer, supergezellig ingericht, met allemaal dingetjes die zij leuk vindt. Rustgevend gedecoreerd in wit, beige, riet,… Met een comfortabele zitbank waar je heerlijk in wegzakt. Zaaaaaaalig !
Ken je dat gevoel? Dat gevoel van keiblij te zijn voor je vriendin en keichagrijnig te zijn dat jij zelf geen hobbykamer hebt? Ikke wel 🙂
Want zelfs al de plus(klein)kids er niet zijn…
TV kijken wordt beschouwd als “ze is niets aan het doen dus het is ook niet erg dat we er out of the blue een heel verhaal tegen beginnen te vertellen”.
Hetzelfde, zo niet nog erger, effect heeft lezen op vriendlief. Want wat je aan het lezen bent, is nog minder concreet en zichtbaar dan een TV scherm, dus dan is het hek helemaal van de dam.
Dus toen ik terug thuis kwam van het bezoekje aan mijn vriendin (en mijn lief klein schattig knuffeltje) had ik echt zoiets van: Ok, ik weet dat een hele hobbykamer niet realistisch is, maar ik wil op z’n minst een hoekje voor mezelf.

Dus na enkele dagen nadenken (I know, ik wist ook niet dat ik dat kon :-p) zei ik tegen vriendlief: “Ik wil een bureautje. En de enige plaats waar dat kan staan is in dat kleine hoekje in de slaapkamer. Ik heb de maten genomen en bij Ikea hebben ze zo’n klein ding dat daar precies past.”
Als antwoord kwam er: “Ik denk niet dat je er iets mee bent maar ik heb mijn bureau van toen ik klein was nog ergens in opslag staan. ‘t Is wel uit de jaren 60, en ik weet niet of het past, noch qua stijl noch qua afmetingen. Maar moest je willen, dan kan je dat gebruiken.”

En nu heb ik dus een bureautje. Een typisch vintage bureautje uit de jaren 60, dat perfect past qua stijl en qua afmetingen. In het enige vrije hoekje in mijn appartement. Onder het raam in de slaapkamer. Met zicht op de Kathedraal, de Boerentoren,… op mijn geliefde stad.

En blij dat ik ben, met mijn hoekje!!!
Dit is vanaf nu het hart van Saskialand.
En vanaf nu, zelfs als de plus(klein)kinderen er zijn, geldt er één regel: Als Sas zin heeft om in haar hoekje te kruipen, moet iedereen de kamer verlaten en gaat de deur dicht. Want dan is het me-time tijd. In mijn hoekje in Saskialand.
Iets in me zegt dat er vanaf nu ook meer blogjes geschreven gaan worden 😉

En de rest vecht het maar onderling maar uit met één TV voor Randy en Superman. 🙂

Tot een volgende keer!

Hoekje

0

Een nieuw jaar

Posted by saskia satter on January 2, 2016 in Saskialand |

Het is weer zover: een nieuw jaar, een nieuw begin.
De goede wensen en de nog betere voornemens vliegen ons om de oren. Iedereen wenst iedereen veel geluk en een goede gezondheid. En iedereen neemt zich voor om van dit jaar hét jaar te maken waarin alles geweldig is. We gaan massaal afvallen, sporten, stoppen met roken, ruzies bijleggen, harder werken, gelukkig zijn, …

Natuurlijk worden er in Saskialand ook – bewust en onbewust – goede voornemens gedacht, dat hoort er nu eenmaal bij. Maar ze worden niet meer hardop gezegd. Want we weten allemaal dat er van die voornemens meestal toch niks komt 🙂
En natuurlijk wens ik mijn vrienden en sommigen van mijn familie veel geluk en een goede gezondheid. Maar laat ons een kat een kat noemen: dat wensen we niet iedereen toe. Natuurlijk niet! Dat kan ook niet.
Ten eerste ken je niet iedereen en ten tweede zitten er tussen de mensen die je wel kent vast wel een paar die je iets helemaal anders toewenst. Het zou hypocriet zijn ergens midden in het jaar stiekem te hopen dat die ene man/vrouw oprot, ontslagen wordt, onder een auto loopt, jeuk krijgt en te korte armpjes om te krabben … om dan op 1 januari van het daaropvolgende jaar hem/haar alle geluk en gezondheid ter wereld toe te wensen. En als er één ding is dat in Saskialand niet getolereerd wordt, is het hypocriet zijn.
(er zijn zo nog dingen hoor, maar die zullen te gepasten tijde wel in andere blogjes ter sprake komen 😉 )

De mensen die me nauw aan het hart liggen, weten dat ik hen een heel jaar lang het allerbeste van alles wens, dus hoef ik hen dat niet per se nog eens nadrukkelijk te zeggen bij oud naar nieuw. Maar ik wil het best doen als ik hen daar blij mee maak. Want als er één ding is dat ik met overtuiging wens, is het dat die mensen blij zijn. En het maakt mij altijd blij wanneer ik blij kan zijn omdat die mensen blij zijn! Dus ‘t is ook een beetje een wens voor mezelf. Zo zie je maar, wensen voor een ander zijn altijd een ietsiepietsie egoïstisch, bedenk ik me nu 🙂

Wat mijn al dan niet bewuste goede voornemens betreft… zoals ik al zei, ze zullen niet hardop geuit worden. Ik ga ook geen contractuele verbintenis met mezelf – en al helemaal niet met iemand anders – aan ze te moeten volbrengen.
Maar ik ga het stiekem wel proberen. Net zoals iedereen 😀

Tot de volgende keer!

0

De oma onderbroek

Posted by saskia satter on July 2, 2015 in Saskialand |

Een paar weken geleden trok volgende welluidende krantenkop meteen mijn aandacht:

Ja hoor, hij is er: de comeback van de oma onderbroek

Ik was meteen geïntrigeerd – hoe zou u zelf zijn? – en klikte dan ook onmiddellijk door naar het bijhorende artikel.
Volgens dit artikel moeten we Bridget Jones dankbaar zijn, verlangen we (de vrouwen dus) naar comfort en zijn we massaal op zoek naar ‘echtheid’ in het leven, echtheid in de vorm van de oma onderbroek.
En voor één van de weinige keren in mijn leven ben ik het gedeeltelijk eens met een krantenartikel 🙂

Nu moet ik eerlijk zijn, in Saskialand is de oma onderbroek nooit weggeweest. Ik verlang al heel mijn leven naar comfort.
De mini slip, de string, de hipster, de short, de figuurcorrigerende slip, de sexy kanten slip,…  natuurlijk heb ik het allemaal een keertje geprobeerd.
Met de nadruk op één.
Wat een gedoe!
Een veter tussen je billen? Dat moet uitgevonden zijn door een man! Afschuwelijk! Ik kan me vergissen maar ik zou er eigenlijk op durven wedden dat de verkoop van aambeiencrème minstens verhonderdvoudigd werd in de periode dat zo’n reetveter in was.
De pijpen van een short die onder je skinny jeans omhoog rollen, kan het nog irritanter?!
Een platgedrukte buik waardoor je niet meer kan ademen én waardoor je buikvetrolletje – dat echt niet zomaar verdwijnt – vrolijk boven de rand van de corrigerende slip uitpuilt.
En what’s with die jeukende kant tegen je huid? Ik begrijp dat de gemiddelde man dit ongelooflijk sexy vindt? Wel heren, plezant is anders. Doe anders voor de lol eens een dag zo’n ding aan en we zullen nog eens praten 🙂

En, lieve lezers (zowel mannelijk als vrouwelijk, ik discrimineer niet), geef het al dan niet maar stiekem toe: die dingen zijn alleen aantrekkelijk als mevrouw maatje 36 heeft en strak in haar vel zit.
Ooit had ik maatje 36 en ooit zat ik strak in mijn vel. En misschien waren al die lapjes stof toen aantrekkelijk bij mij. Geen idee eigenlijk, heb er nooit echt bij stilgestaan. Maar zelfs in mijn slanke én strakke periode vond ik het allemaal verschrikkelijk ongemakkelijk.

Wat een onderbroek met de ‘echtheid’ in het leven te maken heeft, is me echter tot op heden nog steeds een raadsel.
De echtheid van het leven kan, denk ik, in vele dingen zitten. In dagdagelijkse dingen. In kleine dingen. Maar in een onderbroek? Dat durf ik toch te betwijfelen hoor. Dames, als we inderdaad massaal op zoek zijn naar de echtheid van het leven, stel ik toch voor dat we verder kijken dan onze onderbroekenschuif hoor.

In ieder geval, de oma onderbroek was, is en zal altijd geweldig zijn! Ik ben haar grootste fan.
De oma onderbroek is ons maatje, onze beste vriendin, onze partner in crime!
De oma onderbroek rulezzzzzz!

Bridget Jones ook trouwens!
Want heren, als de oma onderbroek aantrekkelijk genoeg was voor Hugh Grant, is ie zeker aantrekkelijk genoeg voor de rest van de mannelijke bevolking.
Hugh heeft altijd gelijk in Saskialand !
Behalve als het over Divine Brown gaat, maar da’s een ander verhaal 🙂

Tot de volgende keer!

2

Voetbal

Posted by saskia satter on April 26, 2015 in Saskialand |

Laat ik eerlijk zijn. Ik ken niks van voetbal. Behalve dan dat er twee keer tien mannetjes achter een bal aan rennen, dat die bal in een doel moet getrapt worden, dat er twee doelen zijn en dat er in elk doel een mannetje met gigantisch grote handschoenen staat om te voorkomen dat die bal ook effectief tussen de palen (jawel, een heuse voetbalterm, alstubliefdankuwel!) terecht komt.
Het basisprincipe heb ik dus wel door, denk ik.
Ondanks vele verwoede pogingen mij duidelijk te maken wat buitenspel is, kom ik niet verder dan: dat is wanneer een mannetje de bal trapt naar het doel wanneer de andere mannetjes nog achter hem staan. Of voor hem. Of zoiets.
En er bestaan hoekschoppen, strafschoppen en vrije schoppen. Of zoiets. Veel verschillende schoppen in ieder geval.

Maar ook al ken ik niks van voetbal, ik heb er wel een mening over. Of wat had je gedacht? 🙂
Want velen rond mij, vriendlief op kop, zijn helemaal gek van voetbal. Dus kan je soms niet anders dan meekijken, hoe hard je ook je best doet het te vermijden. En aangezien ik kijk, mag ik ook een menig hebben. Ah ja!

De lezers die mij een beetje kennen, weten dit uiteraard al maar voor alle duidelijkheid: wat is er in vredesnaam aan de hand met de lengte van die voetbalbroekjes?!?
In 1986 – er was toen iets voetbalgerelateerd te doen in Mexico maar vraag me nu niet of dat een EK, WK, Champions League of de beker van Zuid-Amerika was – was ik helemaal stapelverliefd op Stéphane Demol.
En waarom? Omdat ie hele mooie voetballersbenen had!
Hoe ik dat weet? Omdat je die toen nog te zien kreeg, potverdekke! Toen kwam het voetballersbroekje tot niet zo ver onder de mooie voetballersbillen en kon je de gespierde voetballersbenen bewonderen tot waar de kous begon.
Tegenwoordig komt de voetballersbroek tot net boven de knie en begint de kous net onder de knie. Dus wat zie je? Een knie. That’s it. Daar moet je het dan maar mee doen. Awoe! Da’s een misdaad tegen de rechten van de meekijkende vrouw!

Door het meekijken heb ik natuurlijk ook minder favoriete voetballers.
Die ene kerel die bijt bijvoorbeeld. Wat is die mens zijn probleem?! Zou BasBas vroeger zijn kat geweest zijn?
Of die ene die bij het minste begint te janken. Christiano Anciaux, noem ik hem. Hoewel ik moet toegeven dat die wel wat kredietpuntjes teruggewonnen heeft toen ik filmpjes zag waaruit bleek dat hij eigenlijk wel een goed hart heeft, vooral voor kinderen.
En dan is er eentje bij de Rode Duivels die dringend het boek “team player for dummies” moet lezen. Wat een egotripper is dat?! Die verliest nog liever een wedstrijd door per se zelf op doel te willen trappen in plaats van te winnen door de bal door te geven aan een collega die beter gepositioneerd staat.

Mijn all-time-favourite scheidsrechter is Howard Webb. Ik zat met open mond naar hem te kijken tijdens de wedstrijd Nederland – Spanje in weet ik welk kampioenschap een paar jaar geleden. Hij deelde zo ongeveer een triljoen gele kaarten uit. Volgens mij is ie er tijdens de rust moeten gaan bijkopen in een winkeltje om de hoek. Ik heb tranen gelachen die dag. En een man die mij kan doen lachen, die kan op mijn sympathie rekenen! Dat ie niet mis is, helpt natuurlijk ook 😉

Oké, ik zal er eerlijk voor uit komen, de enige momenten dat ik echt met enthousiasme naar een voetbalwedstrijd kijk, is wanneer het Nederlands elftal speelt. Oranje dus, Hup Holland Hup.
Om twee redenen.
Ten eerste omdat ik van geboorte Nederlandse ben en dat toch een beetje in je bloed blijft zitten. Ik ben nu een echte Antwerpse maar voornamelijk bij voetbal, bij carnaval en bij typisch Nederlandse lekkernijen borrelt dat toch weer een ietsiepietsie op, dat bloed dat ik van mijn ouders heb gekregen.
En ten tweede omdat ik het gewoon superleuk vind de Rode Duivel-fans rondom mij op stang te jagen wanneer België tegen Nederland moet spelen. Heerlijk toch, een kamer vol zwart-geel-rood en ik daar dan als enige tussen met een oranje balonnetje. Het maakt me eigenlijk geen ene moer uit wie wint, maar toch kan ik het niet laten 🙂

Wat ik echter écht niet begrijp aan voetbal zijn “de supporters”.
En met “supporters” bedoel ik diegenen die supporters van de tegenpartij uitschelden, kleineren en ermee op de vuist gaan. Die elk weekend naar “de match” gaan enkel en alleen om zich zat te zuipen. Die vinden dat het bestuur van “hun” club moet doen wat zij zeggen, dat “hun” club hun eigendom is, “want wij betalen toch voor een ticket of een abonnement”. Die het stadion afbreken wanneer “hun” club verliest. Die het nodig vinden geweld te gebruiken tegen de ordediensten. Die voor de lol de auto’s van de omwonenden van het stadion vernielen.
Ik noem dat geen supporters. Als je je zo gedraagt, heeft dat niets met de sport te maken of met liefde voor je club. Als je je zo gedraagt, ben je gewoon een marginale idioot met een IQ kleiner dan je schoenmaat. Als je je zo gedraagt, zorg je ervoor dat anderen een hekel krijgen aan “jouw” club en dat die geliefde club van jou een slechte naam krijgt. Knap hoor… not!

Eerlijk? Ook al ken ik niks van voetbal, ik mag het af en toe best wel leuk vinden. Het brengt mensen samen. Je kan samen lachen, roepen, vloeken, juichen.
Zolang je het maar met humor doet. Dat is de enige voetbalregel in Saskialand.
Wel, dat en de regel dat er nooit ofte nimmer voor het Ijslands elftal gesupporterd mag worden. Die regel geldt trouwens ook wanneer er in Saskialand naar het songfestival gekeken wordt. Die hun vulkaan met bijhorende aswolk ligt me nog steeds zwaar op de maag.

En aan de zogenaamde supporters waar ik het hierboven over had: leer relativeren, het is tenslotte maar voetbal !

Saskia

2

Bosje & Bazige BasBas

Posted by saskia satter on April 9, 2015 in Saskialand |

Op 1 november jongstleden moest ik met enorm veel pijn in m’n hartje afscheid nemen van Easy de suikerpoes. Easy was een ronde, gezellige, aanhankelijke, superlieve, unieke kater van 17,5 jaar. Hij was mijn beste vriend, mijn luisterend oor, mijn knuffelbeer. Meer dan 17 jaar deelden we lief en leed. Kapot was ik ervan toen ik hem dàt spuitje moest laten geven. Mijn verstand zei me dat het zo het beste was voor hem. Hij was op. Maar mijn hart brak. En eerlijk, het is nog steeds niet geheeld. Toen hij stierf, stierf een stukje van mij mee.

Gehuild heb ik, geroepen, gevloekt. Stil was ik ook, overmand door schuldgevoelens. Onterechte schuldgevoelens, zegt mijn verstand. Had ik toch maar zus, had ik toch maar zo… zei, en zegt nog steeds, mijn gebroken hart.  In ieder geval, over één ding waren mijn verstand en mijn hart het eens. Nooit wilde ik nog een kat. Ik zou het verdriet en de pijn bij een afscheid niet meer aankunnen.

Maar dat was buiten mijn beste vriendin gerekend. Enkele weken later stuurde ze me een foto van een asielkat, met het bijhorende zielige verhaal. En na wat tegenspartelen gaf ik toe. Ik ben nu eenmaal een poezenmadam, zo overtuigde mijn vriendin me. En gelijk heeft ze, ik was ook niet voor niks al poezenmama geweest voor 4 katten in de afgelopen 23 jaar. Daarbij, ik kon dat arme beestje toch niet in het asiel laten. Ze zou Easy nooit ofte nimmer kunnen vervangen maar dat is okė. Ik zou met haar wel een andere band opbouwen. Dus sprak ik af met mijn vriendin dat zij Bosje (want zo heette de asielkat van de foto en het zielige verhaal) zou gaan ophalen en naar mij thuis zou brengen. Niet dat ik te lui was om haar zelf te gaan halen maar ik kan niet tegen asielen. Moest ik daar binnen stappen, kom ik met àlle asieldieren naar huis. Ik weet het, ik ben een watje.

Het was ook buiten vriendlief gerekend. Die vond dat één geen is, dat arme Bosje zich eenzaam zou voelen in haar uppie. En omdat mijn verjaardag eraan kwam, had ie meteen een leuk cadeautje gevonden voor me.  Dus sprak hij achter mijn rug met mijn vriendin en vroeg haar ook nog een leuke rosse kater mee te brengen, als verrassing voor mij.

Dus nu wonen Bosje en BasBas in Saskialand. Bosje is een schatje, zacht en lief en onverstoorbaar. Maar BasBas, da’s een ander verhaal. BasBas is zo ongeveer het tegenovergestelde van Bosje. Hij is wispelturig, en vooral naar mij toe dominant. Heel dominant. Extreem dominant zelfs. Het ene moment is hij heel lief en mag ik hem strelen, een seconde later wordt hij plots agressief. Dan begint hij me te krabben en te bijten, niet om te spelen maar echt heel gemeen. Hij tackelt me ook regelmatig wanneer ik voorbij loop, dan vliegt hij op me af en slaat z’n vier klauwen in mijn enkel. Af en toe springt hij zelfs naar mijn dijbeen. Uiteraard altijd vergezeld van de nodige beten. Het rare is dat hij dit enkel bij mij doet . Zou hij in zijn pre-Saskialand leventje mishandeld zijn door zijn toenmalige bazinnetje en denkt ie “dat flikken ze me nooit meer!”? Wat heeft het arme dier meegemaakt? Daar heb ik natuurlijk het raden naar.

Hij laat vriendlief, de kinderen, kleinzoontje, mijn moeder en bezoekers ongemoeid. Enkel ik ben zijn slachtoffer. En af en toe ook Bosje, maar die verkoopt hem zonder pardon een goeie mep zodat hij letterlijk afdruipt met de staart tussen de benen. Best wel grappig om zien, dat kleine lieve katje dat die dikke rosse kater wel eens even op z’n plaats zal zetten.

Zijn wangedrag begint zodra ik thuis kom en houdt op zodra ik naar mijn werk vertrek. Alles heb ik al geprobeerd. Hem kletsnat spuiten met de plantenspuit. Hem bij zijn nekvel grabbelen en hem tegen de grond drukken. Hem boos toespreken. Hem lief toespreken. Hem negeren. Niks schijnt indruk op hem te maken. Hij blijft volharden in zijn dominantie naar mij toe.

Gisterenavond liep het echt de spuigaten uit. BasBas lag rustig te slapen op het voeteinde van het bed, toen vriendlief tegen me zei: “Kijk eens naar zijn oogje, het lijkt wel of hij daar wat uitloop heeft.” Ik zette me recht, boog me naar BasBas en probeerde naar zijn oogje te kijken. Ik raakte hem amper aan maar hij werd meteen heel onrustig en defensief. Plots werden zijn pupillen heel groot en donker en kreeg hij een hele vreemde blijk in zijn ogen. “Oei,” dacht ik, “hij krijgt het weer” en leunde achteruit, weg van hem. Terwijl ik dat deed, vloog hij me aan, richting mijn gezicht. Ik kon hem nog net met mijn onderarm afweren. Maar die kreeg de volle laag: de vier klauwen en alle tanden erin. Auw!

Ik zal het niet snel toegeven maar sinds gisterenavond ben ik een beetje, een ietsiepietsie beetje, bang van BasBas.  Daarom belde ik vanavond met de dierenarts. Om raad te vragen, want in mijn drieëntwintigjarige carrière als poezenmama heb ik dit nog nooit meegemaakt. En stiekem ben ik toch wel van BasBas gaan houden. Want, geloof het of niet, hij kan ook heel lief zijn als ie wilt. Dus ik ga echt proberen dit op te lossen. De dierenarts raadde me aan een bench te kopen. Om BasBas daar in te steken om af te koelen zodra hij enig teken van dominantie of agressie vertoont. Een soort van naughty step for cats, zeg maar.

Ik weet dus wat te doen dit weekend. Op benchjacht, het is weer eens wat anders. Duim je mee dat het werkt, dat BasBas gaat accepteren dat hij onder mij staat in de pikorde? Er moet terug peis en vree komen in Saskialand!

Tot de volgende keer!

Saskia & Bosje (die vrolijk naast me ligt te spinnen) & BasBas (die het wel zal leren)

Bosje BasBas

 

6

Saskialand 2.0

Posted by saskia satter on March 15, 2015 in Saskialand |

Een paar weken geleden kreeg ik een mailtje van mijn hulplijn, i.e. de man die binnen de vijf seconden – en dat mag je letterlijk nemen – deze pagina op poten zette toen ik anderhalf jaar geleden luidop bedacht dat het misschien leuk zou kunnen zijn een blog te beginnen. En met luidop bedoel ik natuurlijk in een Facebook status, want zo gaat dat in deze moderne tijden.

“Zeg Sas,  Saskialand ligt nu een jaar stil. Zullen we de boel maar opdoeken?”, stond er in het berichtje.
“Neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!”, klonk het onmiddellijk in mijn hoofd. En in het mailtje dat ik hem terugstuurde.
Ik kon zijn vraag wel begrijpen. Uiteindelijk was het van begin februari vorig jaar geleden dat ik nog eens iets geschreven had.
Waarom? Geen idee!
Zoals iedereen heb ik natuurlijk de standaard excuses: “Waarover zou ik het in vredesnaam moeten hebben?”, “Er zijn maar een paar mensen die het lezen en die zeggen waarschijnlijk alleen maar uit beleefdheid dat ze het leuk vinden.”, “Eigenlijk kan ik helemaal niet schrijven, wie probeer ik iets wijs te maken?”, “Moest er nu wifi zijn op de trein, zou ik het misschien kunnen doen tijdens m’n dagelijkse tripjes naar Brussel, maar nu heb ik er geen tijd voor.”, enzovoortenzoverder.

Waarom wil ik Saskialand dan toch niet opgeven?
Omdat ik graag schrijf. Punt.
En omdat ik eindelijk besef dat ik het vooral voor mezelf moet doen. Dit is me-time. Geen vriendlief, geen kinderenlief, geen kleinzoontjelief, geen poezenlief,… alleen ik. En mijn laptopje. En een fles cola zero, uiteraard.

Ik zal je een geheimpje vertellen. Al van toen ik een jaar of tien was, en dat is al wel eventjes geleden, zeg ik dat ik schrijfster wil worden. Dat ik een boek ga schrijven. En dat heel de wereld het zal lezen. Nadat het vertaald is natuurlijk, maar dat besefte ik nog niet op m’n tiende.

Het is altijd bij ‘zeggen’ gebleven. Zoals bij zoveel mensen.
Maar onlangs, zo ongeveer een week voor ik dat mailtje van mijn hulplijn kreeg, was ik op bezoek bij mijn supermegageweldige vriendin. We kennen elkaar al een eeuwigheid, hebben samen al heel wat watertjes doorzwommen, en ook al zien we mekaar niet zo vaak meer de laatste jaren, we zullen er altijd voor elkaar zijn. Onlangs vond ik dat het veel te lang geleden was, dus nam ik de trein naar ergens-tussen-Brussel-en-Gent waar ze woont met haar gezin en haar vele dieren, om bij te babbelen.
Wat zij nu plots in dit verhaal komt doen? Wel, zij is niet één van de zoveel mensen waar ik het hierboven over had. Zij heeft een boek geschreven. Zomaar, gewoon, een boek geschreven. Haar boek komt uit in april. Dat heeft ze zomaar, gewoon, even gedaan. Supertrots ben ik op haar!
En zij zei me: “Sassie, jij bent degene die altijd zei dat je een boek ging schrijven, niet ik. Waar wacht je op? Doe het!”
De “hou op met excuses te verzinnen” dacht ik er bij.
“Schrijf gewoon,” zei ze. “Al is het alleen voor jezelf, begin eraan.”
En gelijk heeft ze. Waar wacht ik op? Op die muze? Op dat ene briljante idee?

Dus toen mijn hulplijn een week daarna voorzichtig voorstelde om Saskialand op te doeken, dacht ik: “Neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!! Ik wil schrijven! Ik wil ophouden met excuses te bedenken waarom ik het niet zou doen! Al is het alleen maar voor mezelf, ik begin eraan! En Saskialand is de perfecte plaats om die vingers, die fantasie en die creativiteit los te krijgen. Zodat er misschien ooit wel een echt boek uit het toetsenbord komt. Al is het alleen maar voor mezelf.”

Dus, lieve lezer en mezelf, Saskialand blijft bestaan.
Ik vind het in ieder geval superleuk om te doen. En als u het ook nog plezant vindt (wat ik natuurlijk stiekem wel hoop) om mijn schrijfseltjes te lezen, is dat alleen maar mooi meegenomen.

Tot binnenkort!

 

2

Schaatsen

Posted by saskia satter on February 9, 2014 in Saskialand |

De laatste tijd wordt er wat afgeschaatst in Saskialand.

Dat blijkt een logisch gevolg te zijn van vriendlief die al heel z’n leven ijshockey speelt en zich dus als een vis in het water voelt op het ijs. Daarbij komt nog dat vriendlief een aantal schatten van kinderen heeft die het ook “Oooooh jaaaaaa, gaan we schaaaaatsen? Superleuk!!!!!!” vinden.

Dus wat doet Sas dan? Die gaat elke keer vol enthousiasme mee naar de schaatsbaan! Uiteraard! En wringt haar voetjes telkens weer met evenveel enthousiasme in de huurschaatsen. Uiteraard!
In de hoop dat nu eindelijk hèt moment gaat komen waarop ze plots begrijpt waarom ze eigenlijk zo enthousiast hoort te zijn.

Eerst en vooral: het is degoutant koud op zo’n ijsbaan! Maar oké, daar kan ik me tegen beschermen. Wat ik dan uiteraard ook doe in de vorm van een “Damarreke”, een warme coltrui, een hele dikke jas, winterkousen, handschoenen en een wollen muts.
Om dan meteen door vriendlief en z’n kinderen uitgelachen te worden! Volgens hen lijk ik op Calimero met mijn witte wollen warme muts. Tssss!

Dan word je geconfronteerd met de huurschaatsen.
Schaatsen zijn logge dingen. Ze werken totaal niet mee wanneer je je voeten erin probeert te duwen, wringen, proppen,…
En is het je eindelijk gelukt je voet er op een ietwat comfortabele manier in te parkeren, sleur je je helemaal te pletter aan de veters om ze een beetje deftig aan te snoeren. Ik zal maar verzwijgen dat er aan de meeste huurschaatsen altijd wel haakjes (om je veters achter te haken) ontbreken of verwrongen zijn.

Zo, de schaatsen zijn aan! Jeuj!
Je waggelt onelegant over de rubberen mat naar de ijspiste, trekt je Calimeromuts nog even goed over je oren met je gehandschoende handen en verzamelt al je moed om  je over te leveren aan de gladheid van dat ding.

Maar… je hebt huurschaatsen aan, weet je nog?
In 9 van de 10 gevallen zijn die dingen zo bot als bot kan zijn, nog botter zelfs. Met als gevolg dat je je nietsvermoedend op het ijs waagt en meteen bijna op je kont ligt omdat een botte schaats nu eenmaal geen grip heeft op het ijs.
En je hebt er zo 2 aan… kan je je voorstellen !

Armenwiekend schuifel je terug naar de rubberen mat en herhaalt het ritueel in omgekeerde volgorde: je doet je muts en handschoenen uit, je ontsnoert je veters, breekt bijna je voeten wanneer je ze uit de schaatsen haalt en je gaat op je sokken netjes in de waterplasjes en in de rij staan ze om bij de chagrijnige tiener, die overduidelijk tegen haar zin op zondag moet werken, om te ruilen voor geslepen schaatsen.
Je wordt door haar getrakteerd op een blik van “Mens, wat doe je moeilijk” maar haar contract verplicht haar je toch andere, scherpe exemplaren te geven.

Oké, je bent er klaar voor ! De wel-geslepen-schaatsen zijn aan en daar ga je dan: het ijs op! Het is elke keer weer even wennen maar na een paar minuutjes heb je de smaak weer te pakken en glijd je elegant (in jouw gedachten toch) over de witte vlakte.

Alleen jammer dat er niet veel witte vlakte te zien is. Het krioelt er van de mensen, in alle maten en vormen. En in verschillende stadia van (vermeende) ervaring.
Je hebt mensen zoals jij, die een paar rondjes komen schaatsen zonder daar iemand mee lastig te vallen. Die zijn leuk, dat zijn je zielsverwanten voor het komende uur!
Maar…
Er zijn ook kinderen die amper kunnen lopen maar die op het ijs wonderbaarlijk als een raket vooruit gaan. Alleen zijn ze zich jammer genoeg nog niet bewust van de ongeschreven wet dat iedereen zich best in dezelfde richting begeeft. En hun ouders vinden het ook niet nodig om hen dat te vertellen blijkbaar. Dat zal dan wel weer die vrije opvoeding zijn die ik niet begrijp. Met als gevolg dat je regelmatig bijna onderuit gaat omdat zo’n kind in volle vaart als een spookrijder op je afkomt of plots vanuit het niets dwars je pad kruist.

Er zijn ook de tienermeisjes die zich, in hun spannende kleding en met volledig opgemaakt gezicht, eerder focussen op het aandacht-trekken-van-de-aanwezige-tienerjongens dan op het feit dat er nog andere mensen aanwezig zijn. En niet beseffen dat het niet echt verstandig is plots te stoppen om al giechelend met je haar te zwaaien in de hoop dat die ene jongen je opmerkt.

Het allerergste echter zijn de macho’s.
De jongens en jongemannen die zich een Gods-, of liever Allahsgeschenk aan elk meisje en elke vrouw wanen. Die van zichzelf vinden dat ze koning van het ijs zijn. Die met een rotvaart over het ijs vliegen waarbij ze totaal geen rekening houden met anderen, ook niet met kinderen. Die meestal in groep zijn en om ter machoost doen met hun vriendjes. Die met een arrogant kopje ‘kunstjes’ uithalen om indruk te maken op … tja, op wie is me een raadsel. Want iedereen, zelfs de meeste van bovenvermelde tienermeisjes – behalve degenen die én geen verstand hebben én in extreme mate last hebben van hun hormonen – bekijkt hen met een blik van “Doe normaal man!”.
Kortom: de etterbakjes!

Daartussen beweeg jij dus in alle elegantie op je blauwe huurschaatsjes.
Vriendelijk glimlachend naar gelijk gestemde recreatieschaatsers, raketkinderen vermijdend, uitwijkend voor harenzwierende tienermeisjes en denkend: “Wacht tot ik iets steviger op m’n schaatsen sta, ik zet je pootjelap, kwal !” als er weer zo’n ettermacho te dicht in je buurt komt.
Ontspannend is het niet echt.

Ik wil best geloven dat schaatsen superleuk kan zijn. Maar dan wel met deftige schaatsen en op een privé schaatsbaan. Liefst met verwarming, dat moet toch op één of andere manier mogelijk zijn? 🙂

Want tot nu toe blijft het me onduidelijk waarom ik eigenlijk enthousiast moet zijn over publiek schaatsen.
Behalve dan omdat ik het stiekem echt leuk vind vriendlief en z’n kinderen helemaal happy te zien met hun blinkende ogen en rode wangen. 😉

Sas

 

 

1

Jarig !

Posted by saskia satter on November 21, 2013 in Saskialand |

Jarig! We zijn het allemaal, één keer per jaar.

Gisteren was het mijn beurt. En naar jaarlijkse gewoonte ga ik dan eens tien minuten nadenken over “het leven”. Of, in het geval van gisteren, over “jarig zijn”.

Als kind kijk je er ontzettend naar uit. Weten jullie nog? Maanden ervoor vertelde je aan alles en iedereen wanneer je verjaardag was om toch maar zeker te zijn dat niemand het zou vergeten. Stel je voor! Je telde in halve jaren (“Ik ben zes en half, bijna zeven!”). Je maakte ellenlange verlanglijstjes, je stalkte je ouders om zeker op tijd aan de organisatie van je feestje te beginnen, weken van tevoren werden de mooie uitnodigingen aan je vriendjes en klasgenootjes uitgedeeld, de traktaties voor in de klas werden zorgvuldig voorbereid,… En de dag zelf was je het middelpunt van alle belangstelling. Er werd voor je gezongen, je werd overladen met cadeautjes, er stond een grote taart met kaarsjes voor je klaar, iedereen kwam speciaal voor jou en gaf je kusjes en knuffels. Heerlijk was dat!

Toen werd je een tiener. Eigenlijk nog steeds hetzelfde. Je deed er elk jaar wel ietsje stoerder over maar je kon eigenlijk niet wachten tot je bijvoorbeeld zestien werd. Want dat was toch echt de speciaalste leeftijd ooit! Je mocht uitgaan, je kon eindelijk met je gespaarde zakgeld en de cent-cadeautjes die brommer kopen die je al zo lang wilde, je was volwassen! Of toch bijna, maar dat was een technisch detail. Je voelde je in ieder geval volwassen. En nog steeds werd er voor je gezongen, werd je overladen met cadeautjes, stond er een grote taart met iets meer kaarsjes voor je klaar en kwam iedereen speciaal voor jou. Het was nog steeds jouw dag! Heerlijk!

Op een gegeven moment werd je echt volwassen. Je moest zelf gaan werken en er werd plots van je verwacht dat je zelf je feestje organiseerde, dat je zelf voor de taart en de drankjes zorgde. Of dat je naar vrienden in een ander land reisde. In Engeland is het bijvoorbeeld de gewoonte dat de jarige helemaal niets mag doen of betalen, hoe volwassen hij/zij ook is. En ik heb het geluk gehad daar een paar keer van te mogen genieten. My London ‘family’ will always be in my heart! Het aantal cadeautjes daalde lichtelijk, maar het bleef wel nog steeds jouw dag. Mensen kwamen nog steeds om je te feliciteren en je was toch nog wel het feestvarken.

En dan word je op een dag vierenveertig. Je staat ‘s ochtends om half zeven als een gek af te wassen en op te ruimen, want je moeder komt langs en je hebt geen zin in een preek. Easy de suikerkat (die momenteel ook een oorontsteking heeft) moet op het vaste uur eten en insuline (en oordruppeltjes) krijgen. Je bent al een paar maanden werkloos en hebt in een gekke bui gesolliciteerd voor een vacature, waardoor je net vandaag “functiegerichte proeven” moet gaan doen. Je gaat er vol goede moed naartoe, ontmoet er de andere honderd kandidaten, bekijkt de vragen en denkt: WTF?! Zo, dat waren weer een paar verjaardagsuurtjes goed besteed. Het is nu 16 uur en het regent, dus je bereidt je voor er een uurtje over te doen om de vijftien kilometer naar huis af te leggen. En de Antwerpse ring stelt je uiteraard niet teleur. Thuisgekomen ga je aardappelen schillen, je krijgt bloemen van je vriendje, je eet en je ploft op de bank om naar de zoveelste herhaling van Friends te kijken. Easy de suikerkat wacht al op z’n insuline en oordruppeltjes, er zijn nog zekerheden in het leven. Je ruimt dan ook maar meteen de tafel af en tokkelt nog even op je laptopje, eens kijken wie er allemaal aan je gedacht heeft omdat Facebook het hen vertelde, en je kruipt in bed.

Volgend jaar ga ik toch terug een taart kopen! 🙂
Sas

2

Lesley-Ann & Astrid

Posted by saskia satter on October 8, 2013 in Saskialand |

Na de deelname van Lesley-Ann aan “De Slimste Mens” , nieuwe afleveringen van “Astrid in Wonderland” en de huwelijksperikelen van beide dames, doen ze weer enthousiast de ronde, de meningen.

“Barbiepop”, “lelijk”, “BV door decolleté”, “stom”, “trut”, “kalf”, “leeghoofd”, “dom blondje” … Het is maar een snelle greep uit reacties op Facebook en krantenforums.

Wel, ik zou u bij deze graag ook mijn mening geven. Laat me eerst en vooral duidelijk stellen dat ik noch Lesley-Ann noch Astrid ooit heb gezien (behalve op TV uiteraard) of gesproken. Ik weet dus niet of zij al dan niet sympathieke, aangename, toffe mensen zijn. Zoiets kan je eigenlijk nooit weten van een bekend persoon. Of van een onbekend persoon. Tenzij je hem/haar persoonlijk kent. Ik gom “trut” dus alvast even uit het lijstje.

Dit gezegd zijnde, ik heb grote bewondering voor deze twee madammen.
Lesley-Ann is afgestudeerd als licentiaat Handelswetenschappen. Astrid volgde Latijn-Griekse. In dezelfde school als waar ik ooit zat, ontdekte ik recent op Wikipedia. Ik kan dus met zekerheid zeggen dat dat echt niet de makkelijkste richting is! En de onderwijzers op die school waren streng, geloof me. Vervloekt heb ik hen. En zij mij. Hoewel ik, grappig genoeg, tot op heden nog steeds contact heb met mijn leraar Latijn van toen, de man die ik het hardst vervloekt heb van alle leerkrachten. En hij mij het hardst van alle leerlingen, vermoed ik. Moest je mijn blog lezen: “Dag Gil !” 🙂
Terug naar Astrid en Lesley-Ann. Latijn-Grieks en licentiaat Handelswetenschappen. Ik denk dat we “dom” en “leeghoofd” bij deze wel kunnen schrappen.

Of iemand mooi of lelijk is, daar kan je nooit een unaniem antwoord op krijgen. Persoonlijk vind ik Astrid een knappe madam bijvoorbeeld, maar ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die het daar niet mee eens zijn. En hoewel ik haar absoluut geen onknappe vrouw vind, ben ik persoonlijk niet zo’n fan van “het decolleté” van Lesley-Ann, maar ook hier kan ik best geloven dat er een heleboel mensen zijn die me daar absoluut ongelijk in geven.

Maar komaan mensen, laat ons eerlijk wezen! Ze doen het toch maar! Beide dames zijn hun eigen marketing campagne, hun eigen product placement! Ik vind dat knap en bewonderenswaardig.

Astrid had ooit een toch niet onsuccesvolle carrière als model en werd bij het grote publiek bekend door de reeks “Vlaamse Hollywood Vrouwen”. Geloof het of niet, maar in die reeks zaten nog andere Vlaamse Hollywood Vrouwen. Hebben we daar nog iets van gehoord achteraf? Ik dacht het niet. Dus wie heeft het het slimst aangepakt? Inderdaad: Astrid. Een eigen reality show op TV, een eigen kledinglijn, een column in een weekblad,… Chapeau, zeg ik dan!

Lesley-Ann kwam bij iedereen in beeld door het programma “Komen Eten”. Weet je hoeveel mensen daaraan al hebben deelgenomen? En hebben we van hen daarna nog iets gehoord? Ik dacht het niet. Dus wie heeft het het slimst aangepakt? Inderdaad: Lesley-Ann. Directrice van haar eigen “De Schoonheidsschool”, een column in een weekblad, af en toe opduiken in TV programma’s, auteur van verschillende boeken en binnenkort een eigen make-up lijn… Ook hier zeg ik: hoedje af!

Kijk, het is eigenlijk simpel. Je kan voor of tegen Lesley-Ann en Astrid zijn, maar je moet wel eerlijk blijven. Al die dingen verwezenlijk je niet als je “dom”, “een leeghoofd” of “een kalf” bent. Die dingen komen er alleen als je het zakelijk en slim aanpakt.

Mij lijkt het dus eerder dom deze dames dom te noemen 🙂

Sas

Copyright © 2013-2016 saskialand.be All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.